ייעוץ לעסקים קטנים מתייחס לא רק לפעילות העסק או צרכי החברה אלא תחומים רבים ומגוונים אחרים השייכים לתחום העסקי ומשיקים לו, ביניהם כלכלת המשפחה.
כיועצת עסקית יצא לי לשמוע לא אחת מבעלי עסקים על הקושי לפרנס את ביתם ולהביא מספיק כסף לכלכלת המשפחה ואת המצוקה בקולם, לכן הרבה פעמים צרכי הבית והמשפחה הם חלק בלתי נפרד מהתהליך.
ייעוץ לעסקים קטנים – איך הוא קשור לכלכלת משפחה ופרנסה?
"איך אני אמור להסתכל לילדים שלי בעיניים כשאני אומר להם כל הזמן שאין לי כסף?" נשאלתי על ידי חן בעצב כשניפגשנו לראשונה.
חן הוא עצמאי בשנות ה-40 לחייו שעד לפני כמה שנים ידע רווחה כלכלית וקנה לילדיו כל מה שהיו צריכים וגם הרבה מעבר. הוא עובד הרבה שעות, רץ בין לקוחות ולוקח כמה שיותר עבודות כדי להגדיל את הכנסות, מעשים שמטבע הדברים גורמים לו לפספס ארוחות הערב ואירועים משפחתיים או כהגדרתו "לא רואה את הילדים גדלים".
הכל נעשה במטרה טובה: להרוויח יותר ולפרנס את משפחתו, אבל למרת מאמציו הגדולים אף פעם אין לו מספיק כסף! הוא תמיד בלחץ, מתחמק מספקים, מתחנן בבנק שיתנו לו עוד אוויר, מנסה להספיק עוד משהו ותמיד תמיד רודף אחרי כסף שחסר לו. כשמסתכלים עליו הוא נראה חזק ובטוח בעצמו אבל בפנים הוא מרוסק!
השיחה הראשונה הייתה קשה, סיפרתי לו שהוא לא לבד ושיש עצמאים רבים וטובים במצב דומה לשלו. אמנם כל אחד סיפור ונסיבות שונות, אך מקרים כאלה לצערנו יש בשפע ולמרות שזה קשה ועצוב – לרוב המקרים יש פתרון ואפשר לעמוד בהוצאות העסק, לספק לבית את צרכיו וגם לזכות ליותר זמן משפחה ורוגע, צריך רק לדעת מה לעשות לשיפור המצב.
כיועצת עסקית עם ותק של 20 שנה בהן זכיתי לתת ייעוץ לעסקים קטנים רבים, אני יודעת שבמקרים כאלה חייבים לשלב בין מטרות עסקיות ואישיות ולבנות תכנית העבודה משולבת שמורכבת מכמה 3 רמות:
- תכנית עסקית – השלב הראשון ועיקרי הוא ההיבט העסקי. בהכנת התככנית העסקית מתמקדים בצרכי העסק, יכולותיו ומטרותיו לצד יעדים, לוחות זמנים ודרכי ביצוע אפשריים להשגת אותם מטרות ויעדים. חשוב שהתכנית העסקית תהיה בעלת אופי תפעולי/ ביצועי, כלומר שתגדיר מה צריך לעשות, מהם השלבים, איך לעשות את הדברים ומה קצב ההתקדמות לכל שלב ושלב. התכנית העסקית תהווה מסגרת תומכת ומכוונת לעשייה בפועל. בחלק זה הראייה היא עסקית – כמותית נטו.
- מסגרות אישיות – השלב השני שם דגש לכלכלת המשפחה והצרכים האישיים. כאן עיקר הפוקוס יהיה להיבטים הלא עסקיים של המשולש ויכלול את כל הפרמטרים הרלוונטיים למשואה, החל מכספים, דרך "זמן משפחה", זמן אישי ועוד. ככל שניתן, מומלץ, לכמת נתונים אלה. הניסיון מלמד שערכים כמותיים מגדילים בצורה משמעותית את יכולת היישום ואת מידת ההצלחה בתהליכים מתמשכים. בחלק זה הראייה היא משפחתית והיא משלבת נתונים כמותיים לצד ערכים אישיים.
- חיבור עולמות – לגיבוש תכנית מתאימה וישימה חשוב לראות שיש שילוב נכון בין התוכניות העסק לצרכי הבית, תוך שמירה על האינטרסים, היכולות ומסגרות הפעילות של שניהם יחד וכל אחד לחוד. התיאוריה העומדת מאחורי שיטה זו היא ההבנה שבעל העסק צריך להרגיש בטוח לגבי ביטחונם האישיים והכלכליים של ביתו ומשפחתו ורק כך יהיה באמת פנוי לנהל תהליך עסקי מתמשך. בחלק זה המיקוד יהיה בדיוק הממשקים ובגיבוש תכנית עבודה המותאמת לתוכנית העסקית וצרכי המשפחה.
חשוב לדעת! ייעוץ לעסקים קטנים מתמקד רובו ככולו בהיבטים העסקיים, אך הניסיון מלמד שיש קשר ישיר בין העסק והבית, לכן גם בניתוח הממצאים וגם בכתיבת תכנית העבודה, עיקר הדגש יושם על תכנית העסק כאפיק עיקרי לפתרון, לכן בכך אתמקד
משהו לא ברור? מתלבטים איך ליישם אצלכם בעסק? אני כאן לענות על כל השאלות, לכוון ולייעץ.
זמינה בוואטסאפ 052-2696226 במסנג'ר https://www.facebook.com/YBLConsulting או במייל yaelbarlev9@gmail.com